home

Историја

Историја 2000-2011

Почетоци и историја на Фруктал Мак

 • 2000: купување на имотот од Македонија Табак од страна на Фруктал АД со што започнува историјата во работењето на Фруктал Мак
 • 2001:
  • Пиварата Унион АД станува доминантен сопственик на друштвото
  • воспоставување на HACCP системот во производството
 • 2004: влез на Словенија во ЕУ - значителна промена во условите на работење
 • 2005:
  • пиварата Лашко станува доминантен сопственик на групацијата Унион
  • инсталирање на линија за производство на овошни сирупи
 • 2006: обнова на соковите и нектарите во картонска амбалажа
 • 2007: инсталирање на линија за производство на пијалоци во ПЕТ амбалажа од 1.5 л и 0.5 л (ФРУЦ)
 • 2008:
  • дополнување на асортиманот на пијалаци во Тетра Брик 1л со нови вкусови - Ананас и Боровница
  • инсталирање на линија за одмрзнување на овошни каши
 • 2009:
  • нова линија на пијалаци во пластика ЉЛ 1,5л и 0,5л
  • нов вкус на леден чај во Тетра Брик 1л амбалажа - Лимон
 • 2011:
  • позиционирање на Фруцтал Селецтион на македонскиот пазар
  • нова етикета за QL пијалаците
  • лансирање на нова линија QL ICE TEA и рекламна кампања »Нека биде КУЛ«
  • замена на пијалак Вишна со пијалак Вишна/Јаболко
  • постоечкиот асортиман на Тетра Брик 1л пијалаците го збогативме со 2 нови вкусови - Црна рибизла, калинка и Портокал, маракуја, маслинка
  • на 30. Јули фирмата Нектар станува доминантен сопственик на Фруктал.

Copyright © FRUCTAL MAK. All rights reserved